Vad tycker våra läsare?

Här kan ni läsa kommentar eller själv säga vad du tycker om boken!

16 Responses to Vad tycker våra läsare?

 1. Jeanette Pettersson says:

  Nu har jag läst färdigt Benjamin. Det är en skruvad osannolik historia som trots allt är totalt trovärdig och underbar. Har läst med ett stort leende och många fniss. Ser fram emot nästa äventyr tillsammans med Benjamin 🙂

 2. RoseMarie Mattsin says:

  Det är en fantastisk, vrickad historia, som kommer att tilltala alla som gillar Douglas Adams eller Terry Pratchet!
  Trots likheterna med dessa författare så har Jakkin och Toby en förmåga att hålla ihop storyn och få den att flyta fint igenom alla sjuka parenteser! Jag gillar speciellt det underbart innovativa användandet av fotnötter som inte är direkt vanlig i den här typen av genre! Det gjorde att man som läsare får ett mycket mer personligt förhållande till författarna.
  Det ska bli spännande att se vad Benjamin tar sig för härnäst, för det kan inte bli lätt att toppa det han redan gjort! Jag menar att ”döda döden” är ganska ultimat!! Men jag hyser full tilltro till Jakkins och Tobys sjuka hjärnor, och att dom kommer att tillfredsställa oss ytterligare en gång!!

 3. Lars-Erik Wiss says:

  Jaha, då har man läst hela Benjamin, fantasikomedei, ja utan tvekan, men utan att vara löjlig som lätt händer i böcker av den typen, njöt av varje minut av lästiden, vill ha mer av författarna, svårt att greppa att den är slut, saknar den redan, alla småskratt o fnissningar som följde och alla små tillrättaläggningar i undertexten som förklarade det oförklariga. jaja, slutomdömme måste bli, en förbaskat rolig bok om det totalt omöjligas möjligheter, ett stort tack till författarna för en kul o fängslande bok.

 4. Kenny Larsson says:

  Ja wow, vad ska man säga, det var en otroligt underbar bok.
  Jag brukar ha problem att komma in i böcker, men det hade jag verkligen inte med Benjamin, inte en enda tråkig sida. Tack så hemskt mycket för en underbar bok Jakkin & Toby. Hoppas på fler briljanta äventyr med Benjamin i framtiden, eller det nu som är då.

 5. Emma says:

  Jag älskar hur boken blandar skratt och allvar med galet vackert ordtrolleri och helt sjukt underbara målande uttryck som är så pricksäkra att man vill värva dem som snipers för sitt lag till zombieapokalypsen. Författarnas skruvade fantasi, sköna självdistans och smittande skrivarglädje gör mig så glad och inspirerad. Vilken fantastisk debut! Jag sträckläste den och kommer garanterat att göra det fler gånger. Ge mig mer!

 6. Tjalle says:

  Mitt nu vältummade exemplar av er underbara bok har förflyttat sig runt med mig. Den har förgyllt spårvagnsresor, prokrastinerat tentor och fått mig att garva helt hejdlöst (och alldeles för högt) på offentliga platser. Den är nu nött, lite trasig, har små markeringar i om var man kan hitta exceptionellt roliga stycken. Och den har fått mig att inse att ni nog är slightly mer sjuka i huvudet än vad ni avslöjat. Underbar och fantastisk lämnar den mig nu med en känsla av längtan. Längtan efter er men också efter uppföljare. Plural. Ge mig.

 7. sussie says:

  Det blev många fniss och boken ropade på mig varje gång jag lade undan den. Tack för en otroligt underhållande bok Jakkin och Toby! Det gjorde ni grymt bra!!!

 8. Jenny says:

  Kan varmt rekommendera denna sjukt roliga bok. Jag har läst många böcker i mina dagar, men aldrig kommit över något liknande. Sättet dessa två har lyckats fånga karaktärerna i boken är helt otroligt. Jag brukar inte vara någon älskare av fotnötter, men det blev så rätt i denna bok, så man nästan önskade att det skulle vara flera. Längtar redan tills nästa del kommer ut. Håll ögonen öppna efter fler skapelser av dessa två författare 😀

 9. Man sa att det var en rolig bok. Man ljög!
  Det här är den poesi som uppstår vid en fusion av Pratchett, Paasilinna, Erland Loe, Stefan Eriksson och ett par helt galna typer med sinnessjuk humor. Alltihop toppat med fantastiska illustrationer som får varje skrattattack att halvt övergå i hjärtattack.
  Det här är alltså inte en bok för känsliga läsare. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan någon nervös jurist (woops!) tipsar gänget om att friskriva sig från alla eventuella personskador som kan uppkomma på läsaren genom risken att slå sig när man ramlar av stolen, vrider sig på golvet eller bara sätter nåt i halsen. För sin egen skull bör man, innan man ens överväger att läsa Benjamin, gå på hälsokontroll för att försäkra sig om att man överlever de träningspass på elitnivå som skratten medför. De tar liksom inte slut innan det är slut.
  Fast vi som växte upp med ljudband vet ju vad som gäller: om du vänder på boken kan du läsa hela sagan en gång till!

 10. Felicia Stenmark says:

  Det finns ett enkelt sätt att beskriva denna bok; helt jävla underbar!
  Den har fått mej att skratta så jag gråtit och glömma tid och rum! Nu längtar jag efter att få läsa om Benjamins framtid, nutid och kanske dåtid!? Hoppas ni skriver snabbt för jag saknar redan mina nyfunna vänner!

 11. Niklas Göthamn says:

  Mitt möte med Benjamin

  Att jag läste boken Benjamin var en ren slump. Jag träffade författarna och illustratören på sci-fi mässan i Göteborg. Vid ett bord fullt med Benjamin-böcker (och en burk med lök) lyckades de tre samstämmigt pracka på mig en bok. De förklarade att inspirationen till stor del kommit ifrån författare som Terry Pratchett och Neil Gaiman. Gaiman ger jag personligen inte jättemycket för, men Pratchett är ju en personlig favorit. Jag tvekade dock fortfarande eftersom en Pratchett-liknande berättelse på Svenska kändes fel. Jag klarar sällan av att läsa fantasy böcker översatta till Svenska. Till slut köpte jag i alla fall boken då det försäkrats mig att det var en begränsad upplaga och att trions autografer skulle pryda boken. Så blev det och redan dagen efter började jag läsa Benjamin på tåget hem till Falun.

  Det första som slår mig och som också sätter en viss prägel på läsningen av resten av boken är de personliga breven som berättas om bokens uppkomst. De ger en känsla av något nytt, något annorlunda. Det känns faktiskt redan här som att detta inte är vilken bok som helst. Jag läser nästan klart boken på min sex timmars tågresa hem och jag kan möjligen uppfattas som lite smått underlig där jag sitter och småfnissar om bananlikör, ett helvete till flickvän och den delikata teorin om reinkarnation hos helvetets tjänare.

  Boken har allt det jag uppskattar hos intelligent ”fantasy” – baserad litteratur. Många fotnoter med helt onödig information á lá Pratchett. En insikt om vad som faktiskt kanske möjligen kan hända trots att man är en vanlig dödlig tråkig människa, eller till och med spårvagnsförare samt en gnutta sunda ockulta värderingar och teorier. Att denna historia utspelar sig i (eller i alla fall i något som är inspirerat av) norrköping gör saken enormt mycket bättre. Till skillnad ifrån om historien utspelat sig i en fantasy värld där konstiga saker faktiskt händer hela tiden.

  Nu kan jag såklart inte påstå att boken är perfekt, det finns en hel del saker som jag stör mig på och som gör boken lite mindre njutningsfull. Det mesta skyller jag på min ovana att läsa den här sortens böcker på Svenska men jag vill ändå påpeka att det på vissa sätt märks att detta är en debutbok.

  Slutligen vill jag återknyta till början av boken. Den mycket personliga inledningen fick mig redan från början att känna mig delaktig i berättelsen. Det känns som att man halkar in på en stol bredvid författarna och få uppleva historien snarare än att få den berättad för sig. Till skillnad ifrån större författare så kan man här ana en viss ödmjukhet som verkligen får läsare att känna en gemenskap både med boken och författarna och det är något unikt som jag aldrig varit med om tidigare.

 12. Lena Kindbom says:

  Läser en bok som handlar om ”något fullkomligt normalt som galenskap”:-):-). Att se dessa briljanta artister jonglera med ord såväl som andra föremål är i sig en enastående upplevelse.. men med denna osannolikt filosofiska ordsaltomortal förstår man att tankarna fått ställa sig i kö för att få vara med. Skulle tro att vissa fortfarande står på kö o jag ser redan fram emot nästa bok, där författarna fortsätter slå både kända o okända knutar på sig själv;-).

 13. Binisen Ackeby says:

  Jag har precis börjat läsa boken och kände för att redan nu lämna en kommentar.
  Jag som läst både lite Terry Pratchet (och avgudar hans fotnötter) och även är en hängiven Dean Koontz läsare av rang (Speciellt då Odd-böckerna som faschineras med likheter av denna)
  Kan ju redan nu säga att jag avgudar den mörka, bisarra humorn. Det var otroligt längesedan jag skrattade högt av en bok samtidigt som jag tappar andan av berättarstil och spänning! (Senaste gången var Framtidens Paradis av Colin Thompson)

  Plus att ni verkade vara ett helgalet härligt gäng på Sci-fi mässan (där jag köpte boken)

  Lycka till och jag väntar med spänning på nya böcker i samma stil! 😀
  Massa kramar och sparkar till er!
  ”Må löken vare med er”

 14. Melanie Larsson says:

  Som student är det inte alltid lätt att hitta luckor och boken blängde igen och igen på henne, men nu har tjejen med löken äntligen kunnat fullfölja resan tillsammans med Benjamin och hans vänner!
  Det var den mest skruvade och knasigaste historia hon någonsin läst, och då ska tilläggas att hon när hon får tid läser otroliga mängder. Än har inte böcker innehållande mer fantasi öppnats i hennes händer! Hon som vanligtvis är förtjust i fantasy, vilket detta till viss del är, och historiska romaner läste Benjamin med ett slugt leende på läpparna.
  Bakom denna otroliga historia fann i alla fall hon, hon som åt löken, ett djupare budskap som berörde henne. (Inte enbart ett igenkännande av impens POFFAR.) En lite dold känsla som uppenbarades på slutet.
  Nu hoppas hon innerligt att filurerna Jakkin och Toby fått blodad tand och sitter på det lilla mysiga caféet med den femte kaffekoppen på bordet och att istället fingrarna får dansa och trixa sig runt på tangentbordet och bilda författarnas ljuva melodi!
  Tack för en underbar bok och ett ännu mer fantastiskt minne! Jag hoppas och tror att vi kommer få höra mer av er!

 15. Tina Danielsson says:

  Trist väder va? Våren dröjer och allt det där..
  Men jag har ett tips som slår alla happypiller i världen.
  Läs Benjamin!
  Om du överlever de fem första, hysteriskt roliga, sidorna har du ett äventyr framför dig du aldrig tidigare sett maken till. Ja, det är kul precis hela tiden- i överljudsfart.
  Allt är med och jag menar allt! Spårvagnar, kaffe (viktiga grejer) kärlek, döden (bokstavligen), djävulsdyrkare (en, men han räcker, tro mig), bananlikör, Tjejen (ja, hon), och en massa nya saker du aldrig hade kunnat tro att du behövde veta, fast det ÄR bra att ha koll på det.
  Åh, just det. Ludwig är en helt egen historia, men det får Jakkin & Toby berätta mer om..
  Köp den och läs om den, bara för säkerhets skull. =)

 16. jeffrey frisk says:

  jag kom i kontakt med ”Benjamin” i Hova riddarvecka. sittandes i ett halv färdigt timmerhus. Då Jakkin och Toby börjar prata om sin bok och drar likheter med Terry Pratchett och Doglas Adams, författare vars böcker jag personligen slukar. efter den beskrivningen kunde jag bara inte sluta drägla efter bokens hemligheter och äventyr (Man kan lugnt säga att jag inte blev besviken). jag läste första halvan av boken på några dagar bara sen hamnade den i glömska nere i min packning för sommaren och senare i bokhyllan. Den senare delen började jag läsa i oktober mörkret, där boken verkligen hör hemma i värmen medans regnet piskar på fönstret. man märker att det är en debut bok, men man slutar aldrig att häpnads över den välarbetade historien eller gråta av skratt under tiden man läser boken. Den här boken är ett måste för alla ”reality fantasy” älskare att ha i bokhyllan. Jag ger bocken 9 jongleringsbollar av 11.
  p.s jag ser verkligen fram emot Jakkins nya bok ”drakjägarens flicka”, och hoppas den lever upp till samma standard som ”Benjamin” har gjort.

Kommentera